Zalety diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa oczywiście wydaje się dość uciążliwa. Tak naprawdę ma jednak wiele plusów i dlatego właśnie warto będzie się na nią zdecydować. Dzięki niej mamy lepszą jakość życia nie tylko pod względem wyników badań, ale także ogólnego samopoczucia. Zalety diety bezglutenowej: Przede wszystkim większa świadomość tego co spożywamy.

Bezglutenowiec musi dokładnie czytać etykiety każdego produktu. W związku z tym dokładnie można wiedzieć co będzie się jadło. Będzie się miało również świadomość tego, że poza składnikami podstawowymi mamy także różnorakie syntetyczne ulepszaczem puste zwiększacze objętości oraz oczywiście różne konserwanty. To sprawia, że czasami odkłada się na półkę również takie produkty, które teoretycznie w diecie są dozwolone. Na diecie bezglutenowej wiemy doskonale co znajduje się w posiłku. Przerażenie jakie mogą wywołać w nas różnorakie etykiety tych produktów, które znajdziemy w sklepach sprawią, że odłożymy je na nowo na półkę.

Bezglutenowiec kupuje najczęściej produkty jednorodne i takie, które mają mało składników. Dzięki temu, że produkt składa się tylko z kilku składników wiemy, że odżywiamy się zdrowiej. Możemy skutecznie unikać konserwantów, syntetyków czy dużej ilości soli. Artykuły spożywcze o niskim stopniu przetworzenia dla bezglutenowca zawsze są rozwiązaniem najlepszym. Jeśli chce się przejść na dietę bezglutenową należy liczyć na różnorakie wyrzeczenia i ograniczenia, ale tylko na początku. Z czasem te ograniczenia stają się tak naprawdę wyzwoleniem przede wszystkim dla wyobraźni.

Bezglutenowiec musi znaleźć dla siebie zastępniki produktów, które jadł do tej pory. Zamiast makaronu będzie trzeba jeść więcej ryżu czy ziemniaków. Będzie można poznać wiele rodzajów różnych kasz. Na śniadanie zamiast płatków z mlekiem i kanapek będzie trzeba wprowadzić kaszę jaglaną z owocami czy kaszkę z bakaliami. Wcześniej dało się to robić, ale skoro nie było potrzeby to tego nie robiliśmy. Skoro pojawiają się ograniczenia w diecie będzie trzeba szukać nowych smaków. Dlatego osoba na diecie bezglutenowej odkryje, że będzie można między innymi zrobić z mąki gryczanej czy też kukurydzianej doskonałe naleśniki. Zamiast zagęszczać sos przez użycie mąki zobaczymy, ze dużo lepiej będzie wybrać do tego specjalnie miksowane gotowane warzywa. To, że nie będziemy się obżerać to chyba najważniejsza zaleta tej diety.

Wprawieni bezglutenowcy wcale nie będą jej dostrzegać. W diecie zakazana jest bowiem większość słodyczy, ponieważ produkuje się je z użyciem mąki. Odrzuca się również słone przekąski takie jak chipsy, chrupki czy paluszki. W związku z tym podczas wszelkich imprez bezglutenowcy nie muszą się obawiać o to, że będą się mocno przejadać na takich imprezach. Nie mogą sobie bowiem pozwolić na jedzenie tych najbardziej popularnych na imprezach przekąsek. Jeśli bezglutenowiec sam czegoś nie upiecze albo nie wyposaży się w słodycze to niestety nie będzie mógł nic przegryźć.

Przejście na dietę bezglutenową pewnie stanie się czynnikiem zmuszającym nas do tego, by rozwinąć swoje umiejętności kucharskie. Przejście na taką dietę to świetna okazja do tego, by w kuchni zacząć nieco kombinować i przygotowywać sobie jakieś smaczne przekąski. Możliwości jest tutaj masa i tak naprawdę wystarczy kupić bezglutenową mąkę i zacząć swoje czary w kuchni.

Kategorie: Dieta bezglutenowa,

Autor

Marek

Redakcja babielato.opole.pl